2015 március 15 programok Budapesten

Március 14-én már elkezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségsorozat: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Múzeumkertben tartott sajtótájékoztatóján.

Kun Szabó István kiemelte: március 15. az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk. Az általa megjelenített értékek fontosságát illetően a lehető legszélesebb körű nemzeti közmegegyezés van. "Gondoljunk olyan értékekre, mint a polgári jogok kiterjesztése, a nemzeti függetlenség és az ezek védelmében hozott közös áldozat" - fogalmazott a helyettes államtitkár.


A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a "Tisztelet a bátraknak" jelmondat jegyében hív közös ünneplésre, közös emlékezésre mindenkit. A központi ünnepségsorozat már szombaton megkezdődik. A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.
A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Kun Szabó István szólt arról is, hogy a Budai Várban egész nap családi programokkal várják az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.
Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.
Forrás: MTI

Hamarosan kezdődik a nosztalgia szezon, az első nosztalgia villamos március 15-én indul majd a Móricz Zsigmond körtérről Kamaraerdőbe. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése